ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ COMENIUS

ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2004-05

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2004

¨      Παρουσίαση των συμμετασχόντων νηπιακών τμημάτων με φωτογραφίες (ομαδικές ή ατομικές)και ζωγραφική του πορτραίτου από το κάθε παιδί συνοδευόμενο από το όνομά του. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά κάνοντας μια δημιουργική δουλειά ανακαλύπτουν ποιοι είναι οι φίλοι τους και πως ονομάζονται.

¨      Παρουσίαση του προγράμματος στους Έλληνες γονείς ,στη πρώτη συγκέντρωση γονέων, έτσι ο ορίζοντας τους και οι γνώσεις τους επεκτείνονται πάνω σε άλλους πολιτισμούς.

¨      Οι Βέλγοι εταίροι παρουσιάζουν το πρόγραμμα στους γονείς σε μια βραδιά αφιερωμένη σ’ αυτούς στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

¨      Όλοι οι εταίροι στέλνουν τις ομαδικές φωτογραφίες των τάξεων στον Ισπανό εταίρο ο οποίος θα φτιάξει ένα ημερολόγιο μηνιαίο για την καινούργια χρονιά.

¨      Τα νήπια του Βελγικού σχολείου κάνει το καθ’ ένα την κούκλα του Γιαν Κομένιους και την παίρνει στο σπίτι του για να μιλήσει και στους γονείς του.

 

 

 

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2004 

¨      Επίσκεψη στο Γαλλικό Νηπιαγωγείο για να γνωρίσουν οι εταίροι έναν άλλο πολιτισμό, ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα και για να συνταχθεί το πρόγραμμα της τρίτης σχολικής χρονιάς.

¨      Δημοσίευση άρθρων στις τοπικές ή σχολικές εφημερίδες για το ταξίδι στη Γαλλία.

¨      Τα νήπια του Βελγίου παίρνουν ένα Γαλλικό πρωινό. Το προσωπικό είναι καλεσμένο να πιει ένα ποτήρι γαλλικό κρασί από την περιοχή του Μποζολέ για να ευχαριστήσουν μ’ αυτό τον τρόπο τους αντικαταστάτες των Νηπιαγωγών που ταξίδεψαν.

 

 

 

 

 

 

 

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2004 

¨      Αποστολή του Βέλγικου πακέτου πάνω στη τοπική γιορτή του Αγίου Μαρτίνου. Τα Ελληνόπουλα γνώρισαν ένα διαφορετικό αλφάβητο από το δικό τους (παίζοντας με τα λατινικά γράμματα-μπισκότα), επίσης μ’ ένα διαφορετικό τρόπο ντυσίματος του Αγίου Μαρτίνου και του βοηθού του Νικόδημου, δουλεύοντας με κατασκευές.(καπέλο-μήτρα).

¨      Παρουσίαση του ταξιδιού στη Γαλλία στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και στις τοπικές αρχές .Συζήτηση, συγκρίσεις πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος.

 

 

 

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2004

¨      Αποστολή από τον κάθε εταίρο στους άλλους του Χριστουγεννιάτικου πακέτου με χειροτεχνικές δραστηριότητες, ήθη έθιμα. Τα παιδιά είδαν την Γέννηση του Χριστού στο Βέλγιο και στην Ισπανία και μπόρεσαν να συγκρίνουν.

¨      Άρθρα στη σχολική εφημερίδα (Βέλγιο)

¨      Η Ισπανία έστειλε το ημερολόγιο του 2005 σε όλους τους εταίρους με φωτογραφίες όλων των συμμετασχόντων τάξεων.

 

 

 

ΓΕΝΑΡΗΣ 2005

¨      Αποστολή από τους Βέλγους εταίρους στο συντονιστή ένα CD με τρία τραγούδια χαρακτηριστικά των γιορτών στη περιοχή τους τραγουδισμένα από τα νήπια στα Φλαμανδικά.

 

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2005

¨      Παρουσίαση της τοπικής γιορτής της Ισπανίας « SAN BLAS» με σκοπό να γνωρίσουν τα εταιρικά σχολεία την τοπική παράδοση διαμέσου των πραγματοποιημένων δραστηριοτήτων από τα παιδιά (τύμπανα, πορεία προς την Sierra del Sante) και από τους γονείς (διαγωνισμός γαστρονομίας, σοκολατάδα κλπ)

 

ΑΠΡΙΛΗΣ 2005

¨      Παρουσίαση της γιορτής του Πάσχα, αποστολή πακέτου στον κάθ’ ένα χωριστά. Παίζοντας και κατασκευάζοντας τα παιδιά μάθανε τα διαφορετικά ήθη και έθιμα, τα είδαν κοιτάζοντας τις φωτογραφίες και τα βίντεο που στάλθηκαν.

¨      Για την Ελλάδα ένας αλλοδαπός γονιός βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει το Πάσχα στη Ρουμανία.

¨      Παρουσίαση της τοπικής γιορτής της Ελλάδας «Νιά Δευτέρα» με την βοήθεια των φωτογραφιών, του βίντεο και ενός τοπικού χορού, οι άλλοι εταίροι μπόρεσαν να γνωρίσουν τα Ελληνικά έθιμα.

¨      Επίσκεψη στο Ισπανικό σχολείο για να γνωρίσουν οι υπόλοιποι εταίροι ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, έναν άλλο πολιτισμό και για αξιολογήσουν την δεύτερη χρονιά του προγράμματος Κομένιους.

¨      Παρουσίαση του ταξιδιού στις τοπικές εφημερίδες για να ενημερωθεί και η τοπική κοινωνία.

 

ΜΑΗΣ 2005   

¨      Ο Βέλγος εταίρος έκανε ένα «μπάρ τάπας» για τα παιδιά και το προσωπικό του σχολείου, προκειμένου να δείξει τα ισπανικά έθιμα και να ευχαριστήσει για μια ακόμη φορά τις νηπιαγωγούς που τις αντικατέστησαν όσο εκείνες έλειπαν για το εκπαιδευτικό ταξίδι.

¨      Αποστολή ενός πακέτου με συσκευασίες ανακυκλώσιμες χαρακτηριστικές για κάθε χώρα ή με προϊόντα της φύσης. Τα παιδιά έκαναν μια ελεύθερη κατασκευή «ένα έργο τέχνης» με αυτά τα υλικά που θα μείνει στον κάθε ένα σαν ανάμνηση της φετινής συνεργασίας του Κομένιους.

 

 

 

 

 

ΙΟΥΝΗΣ 2005 

¨      Στο Βέλγικο σχολείο σε μια βραδιά αφιερωμένη στους γονείς , τα νήπια τραγούδησαν το τραγούδι της Ευρώπης στις τέσσερις γλώσσες των εταίρων. Ήταν μεταμφιεσμένα και μακιγιαρισμένα με τα χρώματα των διαφορετικών χωρών. Έγινε παρουσίαση φωτογραφιών όλης της σχολικής χρονιάς .Οι γονείς και το προσωπικό απόλαυσαν τα τάπας και την σαγκριά που τα παιδιά έφτιαξαν με την βοήθεια μιας Ισπανίδας μητέρας. Ταυτόχρονα υπήρξε και ένα μουσείο του Παύλου Πικάσσο (μέσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νηπιαγωγείου). Όλα τα παιδιά έκαναν μια λεπτομέρεια της Γκουέρνικα του Πικάσο.

¨      Κατά την διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς οι εταίροι έστελναν φωτογραφίες στα εταιρικά σχολεία οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν και στο τελικό προϊόν της τρίτης χρονιάς.

¨      Στις 13 Ιούνη στο Ελληνικό σχολείο έγινε παρουσίαση του προγράμματος Κομένιους δια μέσου της έκθεσης του αποκτηθέντος υλικού των δύο χρόνων, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σχολικής γιορτής (παραβρέθηκαν γονείς και οι τοπικές αρχές).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο φετινό πρόγραμμα το οποίο είχε το ίδιο τίτλο και με το περσινό αλλά διαφορετικές θεματικές ενότητες συμμετείχαν :

 

Η ΕΛΛΑΔΑ με το 1/θ Νηπιαγωγείο Κερίου Ζακύνθου σαν συντονιστικό ίδρυμα με 20 παιδιά (9 κορίτσια και 11 αγόρια) και 1 εκπαιδευτικό, με συνεργαζόμενα Νηπιαγωγεία το 2/θ Λιθακιάς( 3 εκπαιδευτικοί) , το 1/θ Ρομιρίου,(1 εκπαιδευτικός) το 1ο Νηπιαγωγείο Ζακύνθου( 3 εκπαιδευτικοί) και το 1/θ Καλαμακίου( 1 εκπαιδευτικό) με σύνολο περίπου 200 παιδιά.

Η ΙΣΠΑΝΙΑ με το Colegio Publico San Francisco από το Naval morales Τολέδου με 83 παιδιά (40 κορίτσια και 43 αγόρια) και 4 εκπαιδευτικούς.

ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ με το Vrye Bassisschool De Bron από την Lovendegem με 44 παιδιά (22 αγόρια και 22 κορίτσια) και 3 εκπαιδευτικούς.

Η ΓΑΛΛΙΑ με το ecole maternelle joseph Viollet από το Gleize περιοχής Beaujolais με 26 παιδιά (12 κορίτσια και 14 αγόρια ) και μία εκπαιδευτικό.   

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Από 29/4-5/5/06 αντιπροσωπεία από τα εταιρικά Νηπιαγωγεία DE BRON της Lovendegem Βελγίου, JOSEPH VIOLLET Gleizé Γαλλίας, το συντονιστικό Νηπιαγωγείο Κερίου με το συνεργαζόμενο Λιθακιάς Ζακύνθου επισκέφτηκαν το εταιρικό σχολείο SAN FRANCISCO στο LosNavalmorales-Τολέδου Ισπανίας και είχαν την ευκαιρία να:

·         Γνωρίσουν τα ήθη, έθιμα, τον πολιτισμό της περιοχής αλλά και την ιστορία του συγκεκριμένου χωριού από τον Δήμαρχο Κο JOSE MARIA SANCHEZ-CID

·         Να επισκεφτούν και άλλους τύπους σχολείων και να ενημερωθούν για το Ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα από τον επιθεωρητή εκπαίδευσης Κο J.CARLOS REBATO

·         Να γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος της δεύτερης σχολικής περιόδου 2004-05.