27/01/03 ΜΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΙΕΤΤΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ

 

Η παρουσίαση της Αλβανίας υπήρξε αρκετά ενδιαφέρουσα μια και στο σχολείο μας φοιτούν παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς είναι Αλβανοί ή ο ένας από τους δύο.

Οι Κυρίες Jeta Dura και Fatbardha Caka μαζί με τον Αrjan Caka μας παρουσίασαν την πατρίδα τους σαν οικονομικοί πρόσφυγες με αρκετή συγκίνηση και περηφάνια.

Έτσι παρέα με τα μεγαλύτερα παιδιά του Δημοτικού μάθαμε ότι:

Το κόκκινο χρώμα στη σημαία δείχνει την επανάσταση και ο δικέφαλος αετός ( σκίπια) συμβολίζει την υπερηφάνεια του λαού.

Ακούσαμε αρκετά πράγματα για την ιστορία της Αλβανίας όπως ότι οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Σύριοι, όπου και δημιουργήθηκαν " τα κράτη - πόλεις" με το κάστρο τους. Στις 28 Οκτώβρη του 1912 έγινε αυτόνομο κράτος επί Ισμαήλ Κεμάλ με πρωτεύουσα την Αυλώνα.

Ολόκληρη η ιστορία της Αλβανίας υπήρχε σε ψηφιδωτό στο μουσείο των Τιράνων.

Είδαμε στο χάρτη την θέση της και ακούσαμε ότι ανήκει κι' αυτή στα Βαλκάνια, λόγω της θέσης της ήταν ιδανικό πέρασμα στους διάφορους κατακτητές.

Η συζήτηση μας όμως επικεντρώθηκε στη πόλη Berati (τόπος καταγωγής των ομιλητών) Είναι μια πόλη με ιστορία 2400χρ. Άλλοι την αποκαλούν "πόλη των 1001 παραθύρων" επειδή είναι χτισμένη πάνω σε εφτά πλαγιές με κάτασπρα σπίτια και θυμίζει τεράστιο αμφιθέατρο. Άλλοι την ονομάζουν "πέτρινη πόλη" μια κι έχει πολλά πλακόστρωτα. Το σίγουρο είναι ότι έχει προταθεί σαν μια από τις πόλεις με πολιτιστική κληρονομιά και γρήγορα θάναι υπό την προστασία της Ουνέσκο.

Την διασχίζει ο ποταμός Οσούμ και ψηλά δεσπόζει το κάστρο. Μάθαμε και τον θρύλο πως πήρε τ' όνομά του " μια κοπέλα την αγάπαγαν δύο παλικάρια και πάλεψαν γι' αυτή, στις δύο πλαγιές υπάρχουν τα σημάδια από τα όπλα τους, στο τέλος γκρεμίστηκε από το κάστρο μέσα στο ποτάμι και σκοτώθηκε.

Η πόλη έχει κτιστεί πάνω στα γκρεμισμένα τοίχοι της Αντιπάτρειας. Πέρασαν αρκετοί κατακτητές μεταξύ αυτών οι Ρωμαίοι και η Οθωμανική αυτοκρατορία. Κατοικήθηκε από τους Ιλλυριούς, τους Αρμπρόρ και τέλος από τους Σκιπτάρ εξ' ου και τ' όνομα " Σκιπρία".

Το κάστρο ( που είχαμε την ευκαιρία να το δούμε και στο βίντεο ) είναι χτισμένο με τετράγωνες πέτρες και εμπλέκονται διάφορες τεχνικές χτισίματος.

Στην εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας χτίστηκε η εκκλησία της Παναγίας στην οποία υπάρχουν πολλές εικόνες ζωγραφισμένες από τους μαθητές του Αγ. Ονούφριου, η εκκλησία της Αγ.Τριάδος και του Αρχάγγελου Μιχαήλ χτισμένες κι' αυτές σε Βυζαντινό στυλ.

Στη πόλη υπάρχουν Εθνογραφικό Μουσείο, Ιστορικό και το μουσείο του Αγ. Ονούφριου.

Το Μπεράτι είναι ένα από τα πιο βασικά κέντρα της Κεντρικής και της Νότιας Αλβανίας. Έχει 55000 κατοίκους και το 70% των οποίων μέχρι το 1991 ασχολιόντουσαν με την υφαντουργία.

Δραστηριότητες

 

Παίξαμε Αλβανικά παιχνίδια τα οποία μας τα έμαθαν τα μεγάλα κορίτσια από το Δημοτικό και τα οποία θα τα παρουσιάσουμε και στη καλοκαιρινή μας γιορτή.

Το κάστρο του Μπεράτι μας βοήθησε και μάθαμε την κάθετο γραμμή μια και το κάναμε σαν προγραφική άσκηση.

Με την τέχνη του ψηφιδωτού και αφού είχαμε δει το ψηφιδωτό που αναπαράσταινε την Ιστορία της Αλβανίας στο Μουσείο των Τιράνων, φτιάξαμε τα δικά μας ψηφιδωτά.

Διαβάσανε το ποίημα του Naim Frasheri με τίτλο "O MALET E SHQIPERIS" το οποίο αναφέρεται στη πατρίδα του την Αλβανία. Επίσης ακούσαμε ένα παραμύθι για τον γάιδαρο και το λιοντάρι ( στα Αλβανικά και στα Ελληνικά).

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον ΄Γιάννη Τσάκα, την Κατερίνα Κιούρκα-Τσάκα και την Εριέττα Ντούρα για τις πληροφορίες που μας δώσανε και για την ευκαιρία για τα μικρότερα παιδιά να μάθουμε κάποια παιχνίδια και τραγούδια από την γείτονα Βαλκανική χώρα.

 

O MALET E SHQIPERIS

O MALET E SHQIPERIS

DHE JU O LISAT E GJATE

FUSHAT E GJERA ME LULE

QE JU KAM NDER MEND DIT E NAT

TI SHQIPERI

ME JEP NDER

ME JEP EMRIN SHQIPTAR

ZEMREN TI MA GATOVE

PLOT ME DESHIR DHE ME ZJARR