ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  HELMEPA  2004-05

 

1.     Υιοθεσία - Εθελοντικός καθαρισμός  Λίμνης Κερίου

 

Την Δευτέρα 30 Μάη 2005 καθαρίσαμε την ακτή του χωριού μας που λέγεται Λίμνη Κερίου. Ευτυχώς σε σχέση με άλλες χρονιές, μαζέψαμε τα λιγότερα σκουπίδια. Τα περισσότερα ήταν αποτσίγαρα, καλαμάκια και χαρτιά από πακέτα τσιγάρων. Οι υπάλληλοι του Δήμου κάνουν καλή δουλειά, οι πρώτοι τουρίστες ήδη έχουν φτάσει. Εμάς όμως μας άρεσε πολύ και μέχρι στη θάλασσα βουτήξαμε για να πιάσουμε μια πλαστική σακούλα που κολύμπαγε για να μην την φαει η καρέττα-καρέττα!!!(πόσο θέλαμε κι εμείς να κολυμπήσουμε)…..

 

 

 

2.     Τοποθέτηση πινακίδας.

 

Την ίδια μέρα αφού μαζέψαμε τα σκουπίδια μας , ο μπαμπάς ενός συμμαθητή μας που έχει ένα τουριστικό περίπτερο στη παραλία ,μας βοήθησε και κρεμάσαμε την πινακίδα μας. Όλοι δώσαμε την υπόσχεση ότι όχι μόνο δεν θα πετάμε χαρτάκια στη παραλία , αλλά θα προσέχουμε και τους μεγαλύτερους που πολλές φορές ξεχνιούνται. 

 

 

 

7. Ανακύκλωση χαρτιού στο Νηπιαγωγείο.

 

Στις 26 Νοέμβρη 2004 μας επισκέφτηκε στο σχολείο μας ο << Σύνδεσμος καθαριότητας Ζακύνθου>>. Μας μίλησαν για την Ανακύκλωση και μας έδωσαν ενημερωτικό υλικό. Μετά παρακολουθήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας μία ταινία  από τον <<Θυσαυρό των σκουπιδιών>> όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε  το πώς ανακυκλώνεται το χαρτί, το γυαλί και το αλουμίνιο.

Την επόμενη ημέρα ανακυκλώσαμε εμείς οι ίδιοι χαρτί στο Νηπιαγωγείο.

Όταν αυτό στέγνωσε φτιάξαμε διάφορες χαρτοκατασκευές.  

 

 

 

8. Κατασκευές από άχρηστα υλικά - έκθεση.

 

Στο Νηπιαγωγείο είχαμε πολλά βαζάκια για πέταμα, τα ζωγραφίσαμε με χρώματα ειδικά και θα τα δώσουμε στη μαμά για να βάζει μέσα το Κεριώτικο μέλι !!!

Επίσης από κουτιά από πατατάκια ,ρολλά από χαρτιά υγείας και εικόνες από περιοδικά φτιάξαμε μολυβοθήκες για το δωμάτιό μας.

 

 

 

9. Δημιουργία έργων με φυσικά υλικά- έκθεση

 

Με πετραδάκια ,κοχύλια ,σπασμένα γυαλάκια και σαλιγκαράκια από την παραλία φτιάξαμε καθρέφτες και κορνίζες.

 

 

 

10. Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού (πάζλ με θέμα τον καθαρό βυθό)

Φτιάχνοντας τον καθαρό βυθό δεν ασχοληθήκαμε μόνο με την ζωγραφική αλλά και με την προγραφή για να στολίσουμε με ωραίες γραμμούλες τα ψαράκια μας και επίσης ήτανε και μια άσκηση ταύτισης μια και έπρεπε να κάνουμε τα ίδια ψαράκια..πως αλλοιώς θα γινότανε το πάζλ…

 

 

 

13. Ενημερωτικό περιβαλλοντικό υλικό

Mετά από μια βδομάδα συζήτηση για το έργο της Παιδικής HELMEPA τα παιδιά έβγαλαν διάφορα συνθήματα τα καταγράψαμε, τα συμφωνήσαμε  και τα υπογράψαμε με τον τρόπο του δακτυλικού αποτυπώματος .    

 

 

17. Παρουσίαση δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο

 Κάθε καλοκαίρι μετά από το τέλος της χρονικής χρονιάς ενημερώνουμε την ιστοσελίδα μας για όλες τις δραστηριότητες και ειδικά για τις δραστηριότητες της Παιδικής HELMEPA.

http://nip-keriou.zak.sch.gr

 

18. Βιντεοσκόπηση δραστηριοτήτων

Την φετινή χρονιά ασχοληθήκαμε και μ’ ένα άλλο περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα « Η φώκια μονάχους- μονάχους». Μέσα σε όλες τις δραστηριότητες συνεργαστήκαμε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς και έφεραν στο σχολείο μας το μπαουλάκι της φώκιας. Αυτό βρήσκεται στο δεύτερο κομμάτι του  dvd

Το πρώτο κομμάτι είναι από τον καθαρισμό της Λίμνης Κερίου, την εντυποδιανομή και την τοποθέτηση της πινακίδας.

Το τρίτο αναφέρεται στην ανακύκλωση που έγινε στο Νηπιαγωγείο και το τελευταίο στην έκθεση δραστηριοτήτων της Παιδικής HELMEPA και όχι μόνο…

 

19. Μήνυμα για την ημέρα περιβάλλοντος

 

Στην παραλία του Κεριού

Εμείς σαν μελισσάκια

Μαζέψαμε σκουπίδια

Και χαρτάκια

 

Στο Νηπιαγωγείο

Στόχο έχουμε μεγάλο

Πάντα να προσέχουμε

Εμείς το περιβάλλον.

 

Γι’ αυτό και η δασκάλα μας

Μας βάζει στη ψυχή μας

Με περιβάλλον καθαρό

Καλύτερη η ζωή μας.

 

24. Ενημερωτικό υλικό HELMEPA- εντυποδιανομή

Τις αφίσες της HELMEPA μαζί με τα συνθήματα μας για το περιβάλλον τις μοιράσαμε στις 30 Μάη στα παραλιακά μαγαζιά που υπήρχαν στην Λίμνη Κερίου. 

 

 

 

Συνεργασία με άλλα προγράμματα

¨     Με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα « Η φώκια μονάχους μονάχους»

¨     Με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius (κατασκευές με άχρηστα και χαρακτηριστικά υλικά από το κάθε κράτος ).

 

 

 

 

Έκθεση χειροτεχνημάτων και υλικού

 

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιούνη κατά την διάρκεια της σχολικής μας γιορτής. Περιελάμβανε χειροτεχνίες, απ’ όλη την σχολική χρονιά , φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των παιδιών, εποπτικό υλικό της Παιδικής HELMEPA που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τη συνεργασία μας μαζί της.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!!!!!!

 

Νηπιαγωγείο Κερίου Ζακύνθου.