«ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΡΙ»

 


Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Μάρτη και ολοκληρώθηκε τέλη Μαίου. Η αφορμή ήταν ένα σίδερο με καρβουνάκια (το σκανταλέτο) που μας έφερε ένα παιδί στη γωνιά λαϊκής παράδοσης. Ο προπάππους του ήταν φάβρος!!!

Τα υπόλοιπα παιδιά δεν ήξεραν τι σήμαινε η λέξη αυτή. Μαζέψαμε πολλές ερωτήσεις σχετικές με τα παλιά επαγγέλματα αλλά και με τα σύγχρονα. Τα παιδιά σκέφτηκαν να στείλουμε στους παππούδες και στις γιαγιάδες ένα γράμμα να μας απαντήσουν για ότι θυμόταν ο καθ’ ένας σχετικά με τις παλιές δουλειές στο χωριό μας.

Προς μεγάλη μας έκπληξη οι απαντήσεις τους ήταν ότι παλιά υπήρχαν 60 σχεδόν επαγγέλματα τα οποία σ’ άλλα αμειβόντουσαν σ’ άλλα ανταλλάσσανε πράγματα και σ’ άλλα ανταλλάσσανε εργασία.

Έτσι βασικός στόχος υπήρξε:

«η γνωριμία με τον τρόπο ζωής και εργασίας στη παλιά εποχή και η σύγκριση τους με τις σημερινές ευκολίες».

Επιμέρους στόχοι:

·        Να έρθουν σ’ επαφή και να συνεργαστούν με την τρίτη ηλικία.

·        Ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου

·        Να εκφραστούν και να διασκεδάσουν

·        Να γνωρίσουν τον τοπικό πολιτισμό αλλά και την  οικογενειακή τους «ιστορία» δια μέσου των επαγγελμάτων.

 

 

Β! ΦΑΣΗ

 

Γλώσσα:

·        Μάθαμε για τον καρολόγο, τον μακελάρη, τον βικόλο, τον σακολόγο, τη μαμή, τη σανίστρα, τον ντελάλη, τον βεργάτη, τη μιτώστρα, τον στιμαδόρο και ασφαλώς για τον φάβρο.

·        Μιλήσαμε για τα επαγγέλματα στην Αρχαία Ελλάδα με τη βοήθεια φωτογραφιών από αγγεία και βρήκαμε αρκετά όμοια με τα σημερινά.

·        Γράψαμε όσα πιο πολλά παλιά εργαλεία βρήκαμε στο Βερτζάγειο που επισκεφτήκαμε.

 

·        Βρήκαμε παράγωγες λέξεις πχ. Πεταλώνω, πεταλωτής, πέταλο. Υφαίνω, υφάντρα, ύφασμα. Ζυμώνω, ζυμώστρα. Πλένω, πλύστρα. Κεντρώνω, κεντρωτής.

 

 

 

Μαθηματικά:

·        Μετρήσαμε τα παπούτσια του Άρη του τσαγκάρη, τους γραβάλους και τα πέταλα στο Βερτζάγειο, προσθέσαμε και αφαιρέσαμε.

·        Αντιστοιχίσαμε τα ανθρωπάκια με τα ζώα στη γωνιά του οικοδομικού υλικού.

·        Ομαδοποιήσαμε τα λαχανικά του μανάβη, τα κρεατικά του μακελάρη.

·        Ζυγίσαμε στο μπακάλικο

 

 

 

Περιβάλλον:

 

·        Στις 19 Μάρτη, επισκεφτήκαμε τον αργαλειό της γιαγιάς  Ελένης στη Λίμνη Κερίου  και φτιάξαμε και εμείς τους δικούς μας.

·        Στις 10 Απρίλη πήγαμε στο εργαστήρι της Αντριάννας Κλάδη στη Λιθακιά (όπου είναι ένα επάγγελμα που τείνει να εξαφανιστεί), εκεί φτιάξαμε ένα δώρο για την γιορτή της μαμάς

·        Στις 29 Απρίλη  πήγαμε παρέα με τις γιαγιάδες και τους παππούδες και τον κ. Δ. Φλεμοτόμο υπεύθυνο πολιτιστικών της Α/θμιας στα Πηγαδάκια στο Βερτζάγειο λαογραφικό μουσείο όπου είδαμε πολλά εργαλεία από επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια και άλλα πολλά για τα οποία είχαμε μιλήσει στο Νηπιαγωγείο (τα πλεχτά της πλέχτρας, τα κεντήματα της κεντίχτρας, το παλιό λειτρουβείο, τον κόπανο της πλύστρας, τα σιδερικά του φάβρου, τα παλιά θρανία, την ρόκα της γνέστρας, τη ζυγαριά του μπακάλη, τους φουσεκολόγους και τα όπλα του κυνηγού κ.ά πολλά).

 

Εικαστικά:

·        Ζωγραφίσαμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε!

·        Παίξαμε παιχνίδια με τα επαγγέλματα ομαδικά αλλά και επιτραπέζια.

·        Χωριστήκαμε σε ομάδες και ζωγραφίσαμε τα ανδρικά και τα γυναικεία παλιά επαγγέλματα και φτιάξαμε μια πραγματική ιστορία για μικρούς και μεγάλους μαζί με τα ονόματα των συχωριανών μας που τα εξασκούσαν τότε και φυσικά με την βοήθεια των μεγαλυτέρων! Πήραμε ο καθ’ ένας από ένα για αναμνηστικό αυτής της σχολικής χρονιάς.

·        Με παραδοσιακή ζακυνθινή μουσική αναπαραστήσαμε τα παλιά επαγγέλματα και αποφασίσαμε να τα παρουσιάσουμε στη καλοκαιρινή μας γιορτή προσκαλώντας τους παππούδες, τις γιαγιάδες και φυσικά τους γονείς μας, απαγγέλλοντας ποιήματα που έγραψε για μας η γιαγιά Τασία και αφορούσαν τις δουλειές των προπαππούδων μας!!!!

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

·        Όπως πάντα η τρίτη ηλικία ήταν στο πλευρό του Νηπιαγωγείου!

·        Τα νήπια πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με  όλα αυτά τα πρωτόγνωρα επαγγέλματα και ευαισθητοποιήθηκαν για τις ανάγκες του παλιού καιρού.

·        Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος δυστυχώς δεν μας έφτασε γιατί κανείς μας δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν τόσα πολλά επαγγέλματα…

·        Τα νήπια διασκέδασαν στις επισκέψεις και γνώρισαν αρκετά πράγματα.

·        Οι μεγαλύτεροι του χωριού συγκινήθηκαν στη καλοκαιρινή γιορτή μια και παρουσιάστηκαν μέσα από παλιές φωτογραφίες που είχαν φέρει τα παιδιά οι προπαππούδες, οι προγιαγιάδες με τα επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια…….